klantenservice@justsnowboard.nl   |  Klantenservice  |  Contact  | Wij leveren in zowel Nederland als in België
Veilig en snel betalen

Kenniscentrum


Hoe bevestig je de bindingen?

Voordat je de bindingen kunt bevestigen aan het board is het belangrijk om te bepalen voor welke stand je gaat. Er zijn twee standen, namelijk regular en goofy. De meeste mensen hebben ‘regular’ en dat houdt in dat je linkervoet voorop het board staat. Maar er zijn ook mensen die met hun rechtervoet voorop het board staan, dit noem je ‘goofy’. Er zijn verschillende trucjes om te achterhalen of jij ‘regular’ of ‘goofy’ bent, dit heeft overigens niets te maken of je links-of rechtshandig bent. Een goede truc is om te vragen of iemand je een duwtje kan geven, de voet waarmee je het eerste uitstapt zal hoogstwaarschijnlijk de voet zijn die voorop het board moet staan. Ook kun je even over een gladde vloer glijden door eerst een aanloop te nemen, ook hier geldt weer dat de voorste voet waarschijnlijk de voet is die voorop het board moet staan.

Daarna moet je bepalen wat voor afstand je wilt hebben tussen de twee bindingen. Hier zijn eigenlijk geen vaste regels voor, dit heeft namelijk veel te maken met de lengte van je board, je eigen lengte, wat voor snowboardstijl je hebt en daarnaast heeft het ook nog te maken met je eigen voorkeur. Er is wel een som die je kunt toepassen om erachter te komen welke afstand het meest “ideaal” is. Als vrouw zijnde doe je je lengte in centimeters x 0,27, als man doe je ook je lengte in centimeters maar dan x 0,29. Dus stel je voor je bent als vrouw zijnde 170 cm, doe 170 x 0.27 = 45,9 cm, dat is dus de “ideale” afstand.

Nadat je het bovenstaande hebt gedaan wordt het tijd om je bindingen te bevestigen aan je board. In het board zitten gaten, deze noem je inserts (daar gaan de schroefjes in). Deze inserts bepalen de minimale en maximale afstand tussen je bindingen en hoe ver naar achteren of voren je op het board staat. Ga je veel off piste of in los sneeuw boards, dan is het verstanding om je bindingen iets meer achter op het board te plaatsen. Op een normale piste kun je het beste de bindingen op het midden van het board plaatsen.

Nu kun je de voorste binding gaan bevestigen en dit doe je met de bijgeleverde schroefjes. In de bindingen heb je baseplates, dit zijn de ronde schroefplaatjes die precies passen op de inserts (de gaatjes in je snowboard). Op de baseplates staan graden. Voor je voorste voet is het aan te raden om te kiezen voor tien tot dertig graden. Ben je een beginner? Dan is 21 graden voor je voorste voet perfect! Uiteraard is dit ook een kwestie van je eigen voorkeur.

De achterste binding bevestig je eerst op 0 graden en vervolgens kun je gaan proberen wat voor jou het prettigst voelt. Wel moet je erop letten dat het verschil tussen de voorste en achterste binding niet groter is dan vijftien graden. De meest voorkomende stand is dat je achterste voet wijst naar de voorste voet. Wijst je achterste voet juist de andere kant op dan noemt men dit ‘duck’.

Aan de achterkant van je binding zit ook nog een heelback, dit is het grote kunststoffen stuk dat tegen de achterkant van je been aan komt. De heelback kun je verstellen, bijvoorbeeld wat schuin zodat je meer door je knieën moet gaan tijdens het boarden waardoor je het snowboard wat beter kunt controleren. Ook bij dit geldt, het is een kwestie van testen en kijken wat het meest comfortabel voelt.

Als het goed is, is nu je snowboard er helemaal klaar voor!

Ten slotte nog een laatste tip: neem vooral een kruiskopschroevendraaier mee naar de piste. Tijdens het snowboarden kunnen de schroefjes wat los gaan zitten. En wie weet wil je tijdens het boarden toch de stand nog wat veranderen.

« Ga terug naar het kenniscentum